لوله گالوانیزه یک لوله فولادی است که با رویه ای پوشیده شده است. این پوشش در برابر خوردگی از فولاد محافظت می کند. از لوله گالوانیزه بیشتر برای ساخت و ساز در فضای باز مانند نرده ها و یا برای لوله کشی داخلی استفاده می شود. به طور کلی دو نوع لوله گالوانیزه داریم که شامل لوله گالوانیزه آهنی و لوله گالوانیزه فولادی می باشد. بنابراین گاهی اوقات به آن لوله آهنی گالوانیزه نیزگفته می شود. در ادامه این مطلب از سایت ورق آهن همراه ما باشد تا بررسی کنیم که لوله گالوانیزه چیست؟ و بیشتر پیرامون لوله گالوانیزه، انواع کاربرد و ویژگی های آن صحبت کنیم.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
- تاریخچه گالوانیزه
- لوله گالوانیزه چیست؟
- نحوه تولید لوله گالوانیزه
- ظاهر گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد چگونه است؟
- موارد استفاده از لوله فولادی گالوانیزه
- مزایا و معایب لوله گالوانیزه
- طول عمر لوله آب گالوانیزه
- لوله های گالوانیزه ضد زنگ را از کجا بخریم؟
تاریخچه مختصر از فرایند گالوانیزه
روند گالوانیزه شدن اولین بار توسط دانشمندان در دهه 1770 مورد بحث قرار گرفت، و در نهایت در دهه 1830 معرفی شد. مهندس فرانسوی سورل در سال 1937 اولین حق ثبت نام را برای این فرآیند دریافت و سپس شروع به ساخت آن کرد. جالب است بدانید که سورل از ماهیت الکتروشیمیایی خوردگی و نقش فداکارانه پوشش روی، روی آهن آگاه بود. در اصل، کلمه گالوانیزه به فرآیند پوشش دهی اشاره نمی کند، بلکه به ویژگی اساسی ارائه شده توسط این پوشش اشاره دارد.
در دهه 1850، اروپا فولاد گالوانیزه را در کارخانجات خود تولید می کرد. ایالات متحده آمریکا نیز مدت کوتاهی پس از آن، اولین کارخانه خود را در دهه 1870 افتتاح کرد. حال بیایید در ادامه بررسی کنیم که لوله گالوانیزه چیست؟
لوله فولادی گالوانیزه چیست؟
لوله فولادی گالوانیزه از فولاد کم کربن ساخته شده است. سپس از طریق فرآیند گالوانیزه گرم یا الکتروگالوانیزه با پوشش روی پوشانده می شود تا از زنگ زدگی جلوگیری شود. لوله های فولادی گالوانیزه دارای مقاومت در برابر خوردگی و دوام عالی هستند. بنابراین، در صنایع ساختمانی، شیمیایی، برق، ماشین آلات و سایر صنایع، بسیار از این لوله ها استفاده می شود.
برای ایجاد لوله فولادی گالوانیزه، مواد فولادی را در حمام مذاب روی قرار می دهند. به این روند گالوانیزه گرم نیز گفته می شود. این دو فلز در این فرآیند از نظر شیمیایی به یکدیگر متصل میشوند و هرگز از هم جدا نمیشوند و در نتیجه یک نوع فولادی تر و ماندگارتر ایجاد میشوند.
نحوه تولید لوله گالوانیزه
گالوانیزه کردن را می توان به چند روش مختلف انجام داد. روی می تواند روی آهن یا فولاد اعمال شود تا از لایه نازک فلز در برابر خوردگی محافظت کند.
لوله گالوانیزه که به لوله فولادی گالوانیزه نیز معروف است به دو دسته گالوانیزه گرم و الکترو گالوانیزه تقسیم می شود. در ابتدا، فلز با دست در روی مذاب فرو میرفت. با گذشت زمان، روشهای دیگری مانند الکتروگالوانیزه، شراردیزینگ، پاشش فلزی و رنگآمیزی توسعه یافت. پوشش های الکتروگالوانیزه، که به عنوان آبکاری الکتریکی نیز شناخته می شوند، با استفاده از جریان الکتریکی اعمال می شوند. با استفاده از این روش، پوشش روی نازکتر از زمانی است که مواد غوطهور شده باشند، بنابراین این لولهها را نمیتوان در بیرون استفاده کرد.
معمول ترین روش برای تولید لوله گالوانیزه، روش غوطه ور سازی گرم این لوله هاست.
لوله گالوانیزه به روش گرم
گالوانیزه گرم یک فرآیند شیمیایی است. لوله سیاه به عنوان ماده خام برای مدت معینی در محلول روی فرو می رود. گالوانیزه گرم به این صورت است که ابتدا لوله فولادی را به واحد های آماده سازی منتقل می کنند، برای اینکه اکسید آهن سطح لوله فولادی را از بین ببرند، و سپس توسط محلول آبی کلرید آمونیوم یا کلرید روی یا محلول آبی مخلوط کلرید آمونیوم شستشو داده می شود.
مزایای آبکاری گرم
- آبکاری یکنواخت
- چسبندگی قوی
- عمر طولانی
لوله گالوانیزه به روش سرد
گالوانیزه سرد که الکترو گالوانیزه نیز نامیده می شود، یک فرآیند فیزیکی است. در این فرایند فقط یک لایه فلز روی، بر روی سطح قرار میگیرید، بنابراین این امکان وجود دارد که لایه روی به راحتی از فلز جدا شود.
در گالوانیزه سرد مقدار گالوانیزه بسیار کم است، فقط 10-50 گرم در متر مربع، و مقاومت در برابر خوردگی آن بسیار کمتر از لوله های گالوانیزه گرم است. تولید کنندگان لوله گالوانیزه معمولی، برای اطمینان از کیفیت، اکثراً از الکترو گالوانیزه (آبکاری سرد) استفاده نمی کنند. فقط شرکت های کوچک با تجهیزات کوچک و تجهیزات قدیمی از فولاد الکترو گالوانیزه استفاده می کنند که البته قیمت آنها نسبتاً ارزان تر است.
ظاهر گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد
همانطور که گفتم، لوله های فولادی گالوانیزه به دو صورت الکترو گالوانیزه و گالوانیزه گرم وجود دارد. و از نظر فرآیند تولید، ظاهر، ضخامت لایه روی و کاربرد بسیار متفاوت هستند.
درگالوانیزه سرد به نظر می رسد سطح صاف تر و روشن تر از گالوانیزه گرم است. گالوانیزه سرد خاکستری رنگ و گالوانیزه گرم در مقایسه با الکترو گالوانیزه، سفید نقره ای، و کمی ضخیم به نظر می رسد.
لایه روی گالوانیزه داغ چند برابر الکترو گالوانیزه در برابر خوردگی مقاوم تر است . چرا که لایه روی گالوانیزه گرم به خودی خود نسبتاً ضخیم است، معمولاً بیش از 10 میکرومتر ضخامت دارد، بنابراین توانایی ضد خوردگی خوبی دارد. لایه روی الکترو گالوانیزه بسیار نازک است، ضخامت حدود 3-5μm و مقاومت در برابر خوردگی در این روش همانطور که گفتیم کافی نیست.
موارد استفاده از لوله فولادی گالوانیزه
لوله گالوانیزه به دلیل خاصیت ضد خوردگی بسیار در بین صنایع مختلف محبوب است. در اینجا کاربردهای آن را مرور می کنیم.
- خط لوله انتقال گاز، گاز گرمایشی، نفت، آب یا دیگر مایعات یا گاز،
- صنعت نفت، مانند لوله های چاه نفت و خطوط لوله نفت برای میادین نفتی دریایی؛
- موارد استفاده در کشاورزی، ساخت و ساز، هوانوردی و سایر صنایع
مزایا و معایب لوله گالوانیزه
اگر به دنبال بولاردهای گالوانیزه برای کسب و کار یا سازمان خود هستید، ابتدا کمی وقت بگذارید و مزایا و معایب آن را مرور کنید.
مزایای لوله های گالوانیزه
هنگامی که برای اولین بار از لوله های گالوانیزه استفاده شد، این لوله ها به دلیل هزینه کمتری نسبت به مس ترجیح داده می شدند.
پوشش گالوانیزه برای جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی طراحی شده است. همچنین برای جلوگیری از تجمع مواد معدنی دیگر مانند کلسیم بر روی لوله ها یا بولاردها ساخته شده است. و بسته به کیفیت پوشش و کاربرد آن می تواند سال ها دوام بیاورد. این نوع لوله ها هنوز هم اغلب در پروژه های ساختمانی بزرگ و برای لوله کشی در فضای باز انتخاب می شوند.
لوله های گالوانیزه ارزان تر از مس و از پلاستیک بادوام تر هستند. یکی دیگر از مزایای لوله های گالوانیزه این است که قطر آنها بیشتر است مس است، و در نتیجه در مقایسه با مس آب بیشتری از آن عبور می کند.
مزیت بعدی لوله های گالوانیزه نسبت به سایر لوله ها در این است که این لوله ها، پس از گالوانیزه شدن لوله، مقاومت در برابر ضربه و خواص ضد سایش بسیار خوب ایجاد می کنند.
معایب استفاده از لوله کشی گالوانیزه
بارزترین عیب لوله کشی گالوانیزه خوردگی است که در طول زمان در امتداد داخلی لوله ها ایجاد می شود. از آنجایی که این نوع لوله ها از فولاد ساخته شده اند، حمل آن ها نیز بسیار سنگین است.
هزینه تعمیر این لوله ها بسیار بالاتر از تعویض آنها خواهد بود. اگر لولهها آسیب ببینند، مالک خانه معمولاً با تصمیم سختی برای تعویض آنها به جای تعمیر مواجه میشود، زیرا لایه روی معمولاً در آن نقطه آسیب میبیند و منجر به خوردگی سریعتر لولهها میشود.
علاوه بر حمل و نقل سنگین، لوله ها و بولاردهای گالوانیزه اغلب خطرات زیست محیطی دارند. هر گونه آسیبی در این لوله ها به این معنی است که زنگ زدگی ممکن است به زهکش های مجاور وارد شود، بنابراین آبراه ها را آلوده کرده و به زندگی حیوانات آسیب می رساند.
شکل لوله گالوانیزه چگونه است؟
ما در طول زندگی و موارد متفاوت انواع مختلفی از محصولات لوله فولادی مانند لوله فولادی ضد زنگ، لوله فولادی کربن و غیره را مشاهده می کنیم. پس چطور تشخیص دهیم که لوله گالوانیزه است یا خیر؟
لوله های گالوانیزه ظاهری مشابه نیکل دارند. چه لوله گالوانیزه گرم باشد و یا الکتروگالوانیزه در کل سطح صافی دارد. و با گذشت زمان بسته به محیطی که در آن استفاده می شود تیره تر و روشن تر می شود.
آیا لوله گالوانیزه زنگ می زند؟
آیا لوله گالوانیزه زنگ می زند؟ پاسخ مثبت است، اما بسیار کند. لوله های گالوانیزه با گذشت زمان بویژه در لوله های زیرزمینی زنگ می زند، اما لوله فولادی گالوانیزه به دلیل پوشش روی در برابر خوردگی بسیار مقاوم هستند و به راحتی زنگ نمیزند. سایت ورق آهن متعهد است لولههای گالوانیزه با مقاومت قوی در برابر زنگزدگی را در اختیار شما قرار دهد. همچنین محصولات را با توجه به نیاز شما در اندازه ها و اشکال مختلف تولید می کند.
عوامل موثر بر زنگ زدگی لوله های گالوانیزه
-
محیط زیست
در محیط های صنعتی و مناطق شهری، لوله های گالوانیزه با سرعت بیشتری زنگ می زنند. در مناطق حومه ای یا روستایی که آلودگی کمتری وجود دارد، دیرتر زنگ می زنگ زده و ماندگاری بیشتری خواهد داشت.
-
دما
دمای محیط نیز بر میزان خوردگی لوله های گالوانیزه تاثیر می گذارد. اگر دما بالا باشد، سرعت خوردگی نیز تسریع می شود، در حالی که دمای پایین سرعت خوردگی را کاهش می دهد.
-
خاک
اسیدیته خاک بر سرعت خوردگی و زنگ زدگی لوله گالوانیزه تأثیر می گذارد. لوله گالوانیزه می تواند 30 تا 50 سال در خشن ترین خاک ها و 50 سال یا بیشتر در خاک های کمتر خورنده دوام بیاورد.
آیا استفاده از لوله های گالوانیزه برای حمل و نقل آب آشامیدنی بی خطر است؟
از لوله های فولادی گالوانیزه می توان به عنوان لوله برای انتقال آب آشامیدنی استفاده کرد. اما یک مشکل وجود دارد که باید از آن آگاه بود.
با بالا رفتن سن لوله های گالوانیزه، لایه روی فرسایش می یابد و مقدار زیادی رسوب زنگ در داخل لوله تولید می شود. میزان بالای زنگ در درون لوله ها، منجر به سطوح بالای فلزات سنگین در آب می شود و در نتیجه ممکن است برخی از مشکلات سلامتی را به همراه داشته باشد.
طول عمر لوله آب گالوانیزه
حتی در بهترین شرایط، لوله کشی گالوانیزه به مرور زمان خورده می شود. طول عمر معمول فولاد گالوانیزه بین 25 تا 40 سال است. با این حال، در مناطقی که آب سخت وجود دارد، لوله های شما می توانند سریعتر از کار بیفتند.
لوله های گالوانیزه ضد زنگ را از کجا بخریم؟
بازرگانی آهن ورق امید تهران توزیع کننده انواع ورق های آهنی گالوانیزه، روغنی و سیاه در سطح کشور می باشد. این شرکت با دارا بودن چند دهه سابقه طولانی در زمینه فروش انواع ورق های آهنی برای ارائه خدمات فروش و مشاوره در خدمت هم میهنان عزیز می باشد. کیفیت مطلوب، قیمت مناسب و ارائه خدمات سریع باعث شده بازرگانی آهن ورق تهران به یکی از بهترین های صنف کاری خود بدل شده و به داشتن رضایت بالای 90 درصدی مشتریان خود ببالد. جهت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات مربوط به خرید از صفحه تماس با ما اقدام نمایید.
نتیجه
در این مطلب توضیح دادیم که لوله گالوانیزه چیست و با کابرد های آن آشنا شدید. لوله گالوانیزه یکی از محصولات موجود در بازرگانی آهن ورق تهران مسلمی است. این لوله به دلیل مقاومت در برابر خوردگی و عمر طولانی، در ساخت و ساز، ماشین آلات و صنایع شیمیایی کاربرد زیادی دارد. شرکت ما دارای طیف کاملی از محصولات فولادی، از جمله لوله های فولادی ضد زنگ، ورق روغنی، ورق سیاه است. اگر به دنبال لوله های گالوانیزه با کیفیت خوب و قیمت مناسب هستید با ما تماس بگیرید.